Energikommissionens seminarium i Almedalen lockade många

Onsdagen den 6 juli bjöd Energikommissionen in till ett seminarium med fokus på den energiöverenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna slöt den 10 juni. Eva Hamilton var inbjuden för att moderera seminariet och för att hjälpa oss att få en bättre bild av vad överenskommelsen innebär och hur arbetet i Energikommissionen nu fortsätter. Trots regn var det många som valde att delta på seminariet i S:t Lars ruin i centrala Visby där ledamöterna i Energikommissionen och tunga namn inom NGO och näringsliv väntade på att få ge sin syn på överenskommelsen och vår framtida energiförsörjning.

Ibrahim Baylan, Energiminister och ordförande för Energikommissionen, inledde seminariet och betonade betydelsen av att Sverige nu har en långsiktig överenskommelse som ger stabilitet för framtiden. Eva Hamilton bjöd sedan Energikommissionens ledamöter på en lång rad intressanta frågor – och några av de där frågorna som ingen annars riktigt vågar ställa, både om innehållet i överenskommelsen och själva förhandlingsprocessen.

Svante Axelsson, Carola Lemne, Jakob Eliasson och Magnus Hall klev upp på scenen och gav Naturskyddsföreningens, Svenskt Näringslivs, Villaägarnas och Vattenfalls syn på överenskommelsen och dess betydelse för näringsliv, privatpersoner, klimat och miljö. Magnus Hall och Svante Axelsson var överens om att havsbaserad vindkraft kan bli en viktig energikälla framöver, Carola Lemne var positiv till överenskommelsen men lite oroad över ramdirektivet för vatten som hon menar kan sätta käppar i hjulet för vattenkraften och Jakob Eliasson ansåg bland annat att privatpersonernas kostnader för att ställa om till ett energisystem baserat på förnybara energikällor måste tydliggöras.

Trots regn och rusk var deltagarna på strålande humör och bjöd på en intressant och engagerad diskussion som gav upphov till många inspirerande samtal över den avslutande mingellunchen.